Kapitalist kriz, tüm dünyada, işçi sınıfı ve emekçi kesimleri vurduğu kadar eğitim alanını da tahrip ediyor ve gençliği de geleceksizliğe sürüklüyor. Emperyalist kapitalizm; eğitim ve sağlık alanındaki kazanımlarda hızla kesintilere giderken, sosyal haklar bir bir gasp ediliyor. “Küresel krize karşı tasarruf önlemleri” ya da “Yeni Sosyal Reform” başlıkları altında uygulamaya konan saldırı biçimleriyle gençliğin geleceği tehdit altına sokuluyor.
Kasım 2008’den başlayarak Avrupa ülkeleri merkezli gelişen gençlik eylemlerinin Aralık ve Ocak aylarını da içine alarak dalgalar halinde büyümesi bu yüzdendi. Üniversiteler, ilk ve ortaöğrenim kurumlarında baş gösteren boykotlar, işgaller devasa mitinglerle gelişirken, tüm dünyada gençler “kriz kapitalizm gelecek bizimdir” diyerek yeni bir sistem arayışını da tartışmaya başladılar.
Türkiye gençliği de, diğer ülke halkları ve gençliği gibi, kapitalist krizden ciddi boyutlarda etkileniyor. Merkezi düzeyde ve birleşik bir hareket olarak ortaya çıkamasa da, ülkenin her yanında lokal eylemler, boykotlar ve hak arayış gösterileri kendini gösteriyor. İşte tam da böylesi bir dönemde, iktisat ve sosyoloji öğrencilerinin düzenledikleri ulusal öğrenci kongreleri oldukça dikkat çekici sunumlara ve tartışmalara ev sahipliği yaptı. Dergimizin bu sayısında, biri İzmir Dokuz Eylül, diğeri Ege Üniversitesi’nde geçtiğimiz aylarda düzenlenen bu iki kongrede sunulan yüzlerce tebliğ arasından bize ulaşan beş tebliği okurlarımıza sunuyoruz.